fbpx

Om oss

Björk & Boström Sportresor

Björk & Boström – en av de vägledande arrangörerna av sportresor i Europa!

Björk & Boström Sportresor AB arrangerar årligen resor till alla stora sportmästerskap och evenemang. Företaget har idag sitt huvudkontor i Umeå samt ett systerbolag i Helsingfors. Chef för Umeåkontoret är företagets huvudägare, VD och grundare, Johan Björk. Företaget har förutom chefen fyra heltidsanställda. De svarar för normala resebyrå- och arrangörsrutiner, marknadsföring samt ekonomi. Resebyråer inom Sverige och utomlands säljer givetvis också våra resepaket.

Sedan 1986 ligger vårt fokus på företag och premiumkunder, samt på de stora nationella och internationella idrottsevenemangen. En blomstrande resemarknad, inom vilken vi nu varit Sverigeledande under tre mycket framgångsrika decennier.

Björk & Boström arbetar hela tiden för att ge sina kunder en upplevelse utöver det vanliga. Ibland kräver det en hel del kreativitet, men med de rätta kontakterna kan man alltid erbjuda det där lilla extra. Något utöver det traditionella – med resa, hotell och matchbiljett. Milan-Inter, fotboll på San Siro i Milano, är en höjdare som blir ännu mer minnesrik efter ett besök på fotbollslegendendaren Nisse Liedholms vingård, med ”gudbarnet” Thomas Nordahl som guide. Kringaktiviteter, underhållning och försnack med kända idrottsprofiler. Det är så vi och våra resenärer vill ha det.

 

Historik

Johan Björk, född 1952, startade Björk & Boström 1981. Som journalist och reseledare hade han skaffat sig god insyn i resebranschen. Han kom dock värvad från Finland till Sverige som fotbollsmålvakt! Johan Björk talar fem språk, bland annat ryska, vilket varit en styrka i förhandlingar med organisationer och företag österut. Sedan 2004 är han Finlands honorärkonsul i Umeå. Björk svarar för kontakterna med Finlands Olympiska kommitté, Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) och medlemsländernas specialförbund.

Björk & Boströms första fem år handlade mest om att anordna träningsläger, huvudsakligen i Sverige och Finland och för lag i fotboll, ishockey och basket. Då påbörjades skapandet av det kontaktnät som sedan bara breddats med åren.

Ishockey-VM i Moskva 1986 blev företagets internationella genombrott. Vi utsågs av Intourist till ”generalagent för övriga världen”. Samarbetet med Svenska Ishockeyförbundet startade och samtidigt började de svenska sportjournalisterna boka sina resor via Björk & Boström Sportresor. När dessa professionella resenärer valde oss – vilket de för övrigt gör ännu 30 år senare – insåg även de stora företagen fördelen med att välja samma tour operator för sina resenärer.

 

Uppmärksammade och prisade

Björk & Boström har uppmärksammats för sina initiativ, både hemma i Sverige och utomlands. Vi tilldelades t ex 1991 ”The 19th International Trophy for Quality” i Paris. Samma år utsågs vi till officiell researrangör i Skandinavien för Canada Cup, föregångaren till World Cup i hockey. Vi har varit officiell researrangör för Hockey-VM sedan Tyskland 1993, och 1997 skickade vi 7 000 resenärer till Hockey-VM i Åbo och Helsingfors. Två år senare, 1999, tilldelades vi Umeå kommuns Företagarpris.

Vid millennieskiftet hedrades vi som ”Official Ticket Seller of the 2000 Olympic Games” i Sydney och det upprepades inför OS i såväl Salt Lake City 2002 som Turin 2006. Under Hockey-VM 2001 ingick vi till och med i den tyska VM-organisationen!

 

Enorm erfarenhet och unika samarbeten

Med mer än 30 genomförda VM-turneringar och 10.000-tals nöjda kunder är Björk & Boström idag världens största ishockeyresearrangör. Vi har samarbetat med Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) i över 30 år. Våra ishockeyresenärer har på plats, åren 1986-2020, hejat fram mer än 100 svenska OS- och VM-guldmedaljörer.

Björk & Boström Sportresor har också genomfört resor till samtliga Olympiska spel sedan starten 1992. Detta har gett oss en oslagbar erfarenhet. Vi startade med resor till vinter-OS i Albertville och så har det fortsatt. Ingen svensk researrangör har vår erfarenhet av Olympiska Spel.

Sedan 1990 har vi kört våra populära resor till NHL. Vi arrangerar årligen resor till New York, Montreal, Toronto, Florida och Washington. Madison Square Garden, Bell Center och Air Canada Centre tar varje vinter tar emot minst 500 av våra resenärer.

Björk & Boström har sedan länge ett nära samarbete med Svenska Fotbollförbundet samt med AC Milan, FC Inter, Juventus, Roma och Chelsea. Internationell fotboll i Italien, England, Tyskland och Spanien lockar mängder av weekendresenärer årligen. Och Formula 1 till Monza, Budapest, ja numera hela världen, drar varje år ett stort antal motorfans. De stora friidrottsevenemangen som VM, EM och OS ger och har gett våra resenärer oförglömliga högtidsstunder. Stefan Holm, Christian Olsson, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft – det räcker med att nämna namnen!

Ibland gör vi också sidoarrangemang utanför sportens värld. Våren 2004 utsåg t ex Umeå kommun Björk & Boström till lokal samarbetspartner i Melodifestivalen.

Alltid i händelsernas centrum!

 

Framtiden

Björk & Boström Sportresor befinner sig i en bransch som i allra högsta grad har framtiden för sig. Vi har draghjälp av medierna som älskar att exponera ”sina” idrottsstjärnor. Utbudet av sportevenemang ökar i de allt fler TV-kanaler som hela tiden tillkommer, men inget slår att följa ett idrottsevenemang live!

Vårt valspråk ”Steget före – alltid bäst” försöker vi ständigt leva upp till. Hittills tycker vi nog att vi har lyckats ganska bra. Fast ingenting är förstås så bra att det inte kan bli ännu bättre. Vi jobbar på det!

 

Väl mött,
VD Johan Björk